37941

Baskın Kardeşler, yem bitkileri ve süt hayvancılığında öne çıkıyor

Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan Hakkari’de süt üretimini yaygınlaştıran firmaların başında gelen Baskın Kardeşler, 2013 yılı için çıtasını yükseltti. Sektöre 1996 yılında adım atan ve aynı yıl Yüksekova SEK Süt Fabrikası’nı alarak, üretime başlayan Baskın Kardeşler Gıda, yem bitkileri üretiminde de öncü firma olma yolunda.

Firmalarının yoğurt, ayran, tereyağı, kaşar peyniri, beyaz peynir ve yöresel peynirler olmak üzere yaklaşık 20 çeşit ürün imal ettiğini söyleyen Baskın Kardeşler Gıda Genel Müdürü Necip Baskın, “İşletmemizde 10 bin metrekare alan üzerinde, 2 bin 500 metrekarelik kapalı alan bulunuyor. 2009 yılında yeni modern entegre tesisimizide üretime başlayan firmamızda yoğurt, ayran, tereyağı, kaşar peyniri, beyaz peynir ve yöresel peynirler olmak üzere yaklaşık 20 çeşit ürün imal ediyoruz. Fabrikamızda 25 ton günlük süt işleme kapasitesi mevcut olup yıllık ortalama 2 milyon TL’lik ciro yapıyoruz” dedi.

Irak’a ihracat yapılıyor

Baskın Kardeşler firmasının genel olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya satış yaptığını anlatan Necip Baskın, üretim fazlasını ise İstanbul ve Ankara’ya gönderdiklerinin bilgisini verdi. Necip Baskın, “Ayrıca firmamız Irak’a ihracat yapıyor. Firmamızda 35 kişi direk 30 kişi taşeron olmak üzere 65 kişiyi istihdam ediliyor. Hali hazırda 2010 yılında DAP proje kapsamında başlatmış olduğumuz süt sığırcılığı projemiz ise devam ediyor. Süt sığırcılığı projesini geliştirmek buna bağlı olarak yem bitkilerini üretimi projesini yapmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Sektörün bölgede gelişimi için de yapılması gerekenleri anlatan Necip Baskın, “Mevcut enerji ve istihdam desteğinin devamını, vergi indirimleri ve istisnasının uygulanmasını, ayrıca yapılacak desteklerin doğru yerde ve işin ehli kişi ve kuruluşlara verilmesini öneriyorum. Ayrıca hayvan verimliliğini artırmak için yapılan ırk ıslahı çalışmalarının da desteklenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

(Kobiden.com - 30.11.2012)