37941

Yüksekova'nın tek süt fabrikası 2010'da ihracat rekoru kırdı

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde üretim yapan Baskın Süt Fabrikası, 2010'un son aylarında başladığı ihracatta rekor kırdı. Yüksekova'nın tek süt fabrikası, 2010 yılının son 3 ayında 200 bin dolarlık İhracat yaptı.

Yüksekova'da kurulduktan sonra 2010 yılının son aylarında ihracata başlayan Baskın Süt Fabrikası, ürettiği ürünleri sınır komşusu İran ve Irak'a ihraç ediyor. 2010 yılının son aylarında ihracata başlayan fabrika 3 ay gibi kısa bir sürede rekor kırdı.

Yüksekova Baskın Süt Fabrikası kurucularından Necip Baskın, yaptığı açıklamada, fabrikanın aylık 350 ila 400 ton süt işlediğini söyledi. Baskın, sütün bir kısmını yoğurt bir kısmı ile de ayran ve peynir ürünlerini yaptıklarını söyledi. Baskın, şöyle dedi:

"2010 yılının son aylarında sınır komşusu olduğumuz iki ülkeye ihracat yapmaya başladık. Özellikle İran ve Irak'a yoğurt ve kaşar peyniri ihraç ediyoruz. Yüksekova'da 15 yıldır üretim yapan fabrikamız, 2010 yılında yeni tesisini kurduktan sonra seri üretime başladık. Aylık ortalama 400 ton süt işliyoruz. Bu sütlerden yoğurt, ayran, tereyağı, yöresel peynir, kaşar peynir ve beyaz peynir üretiyoruz. 2010 yılının son aylarında komşu ülkelere ihracat yapmaya başladık. Yaklaşık 200 bin dolarlık ihracat yaptık. Ayrıca, 2011 yılında da 1,5 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefiyoruz."

Baskın, fabrika olarak günlük 12 ton süt işlediklerini, yıllık bunun ortalama 4 bin 380 ton süte tekabül ettiğini söyledi. Baskın, özellikle bölgede bahar aylarında süt verimi arttığından dolayı üretimi iki katına çıkardıklarını kaydetti. Ayrıca, Ağrı ve Iğdır'dan süt getirttiklerini belirten Baskın, "Bölgemizde kış aylarında sütün olmaması bizleri sıkıntıya sokuyor. Uzak bölgelerden sütü getirtmek zorunda kalıyoruz, bu da ister istemez üretimde azalma oluşturuyor." diye konuştu.

Baskın, ayrıca, bölgede hayvancılığın iyileştirilmesi konusunda gereken adımların acilen atılması gerektiğine dikkat çekti. Baskın, fabrika olarak hem üretimi hem ihracatı artırmak için projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını vurguladı. Kendi büyükbaş çiftliklerini kurmaya çalıştıklarını belirten Baskın, "Bölgemizde model olmasını planladığımız süt sığırcılığı projesi Yüksekova'daki çiftçilere örnek olacak. Ayrıca, kendi sütümüzü üretmiş olacağız, bunun da hem üretimimizi hem ihracatımızı artıracağını düşünüyoruz." diye konuştu.

(Zaman - 13.02.2011)